
Tamirciler aynı sorunlarla çok sık karşılaştıkları için, bizim için çok büyük görünen sorunlar onlar için artık olağan olmuştur. Bir nevi meslek hastalığı olan 'Olağanlaşma' durumu yüzünden, tamircinin gözünden kaçabilen durumlar, bizim gözümüze fazlasıyla batabilir. Bu durum diğer meslekler içinde aynıdır; örneğin bir doktor için çok sıradan gelen bir hastalık bizim için çok büyük bir durumdur. Bu duruma günlük hayatta çok sık rastlarız. Peki bu durumda motosiklet sahibi olarak üstümüze düşen sorumluluklar nelerdir?
Motosiklet sahipleri olarak bir çok masraf çıkartacak sorunu, olmadan önce önlememiz mümkündür. Tamircilere sorulduğunda en çok karşılaştıkları arızalar ve bunları önlemenin yolları nelerdir diye bir liste yapıldığında, karşımıza çıkan 5 tane önemli konu bulunmaktadır:
1. Bakım Zamanlarını Geçirmek
Diske sürten fren balatası, delik, tıkalı hava filtresi, katranlaşmış motor yağı... tamircinizin yüzünü güldüren arızalar. Hepsi de zamanında yapılan bakımlarla önlenebilir ve cebinizden çıkan parayı koruyabilir. Motosiklet sahibi olmak demek sadece gaz açmak demek değildir. Aynı zamanda birazcık da tamirci olmak demektir. Motosikletinizin nelere ihtiyacı olduğunu iyi bilmek gerekir. Kullanma kılavuzu okumayı sevmeyen bir millet olmamızın cezasını, tamircilere fazlasıyla para bayılarak öderiz. Motosikletinizin bakım aralıklarını ve değişmesi gereken sarf malzemeleri mutlaka öğrenin ve bunları zamanında değiştirin. Motosiklet bakımını zamanında yapmak hem motosikletinizin ömrünü uzatır hem de maliyetinizi azaltır.
2. Düşük Lastik Basıncı
Düşük lastik basıncı her zaman büyük bir sorundur. Lastiklerinizi yeterince şişirmezseniz, lastiğin tutunması azalır, yönlendirme yani gidonu çevirme sertleşir ve motosikleti döndürmeniz zorlaşır. yön veremediğiniz bir motosiklet bütün sorunların başıdır. Lastik hava basınçlarınızı haftalık olarak, lastikleriniz soğuk iken kontrol edin.
3. Düzenli Fren Kontrolü
Bir çift motosiklet balatasının fiyatı ortalama olarak 50-100 tl arasındadır. Bitmiş bir balata diskinizi çizer ve derin oluklar oluşturarak diskinizin performansını düşürür ve güvenlik açısından çok büyük bir sorun ortaya çıkar. Diskinizi değiştirmek isterseniz ise balata fiyatının çok çok üstünde fiyatlar ödemek zorunda kalırsınız. Fren balatalarınız bitmeye yakın metal yüzeyi ortaya çıkar ve diskin metal yüzeyiyle sürtününce kulak gıcırdatan bir ses çıkarır; işte balatalarınızı değiştirme vakti gelmiş demektir.
4. Genel İnceleme
Uzun bir seyahate çıkmadan önce mutlaka motosikletinizi detaylı olarak kontrol edin ve bu kontrol işini bir düzene koyun. Çok büyük bakım masrafları çıkartacak işleri bu şekilde önleyebilirsiniz. Öncelikle motordan akan bir sıvı olup olmadığına bakın. Farlar, sinyaller, zincir, amortisör kontrolleri, yola çıkmadan önce yapmanız gereken temel kontrollerdir. Herkes motosikletinin çok güzel görünmesini ister ama fark etmeden güvenlik konusunu da arka plana iter.
5. Park Etme-Saklama

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder